DZIEŃ ŚNIADANIA W KLASACH I-III

Europejski Dzień Śniadania obchodzimy 24 kwietnia od 2012 roku. To wydarzenie podkreśla, że śniadanie, jak każdy inny posiłek, jest bardzo ważne dla zbilansowanej diety i dobrego samopoczucia człowieka. Zgodnie z zalecanym modelem talerza zdrowego żywienia posiłek powinien składać się w połowie z warzyw i owoców oraz ze źródeł białka i produktów pełnoziarnistych. Przygotowanie zdrowego śniadania nie musi być skomplikowane. Ważny jest jedynie dobór odpowiednich składników. Prostym i zdrowym śniadaniem może być owsianka z owocami i orzechami, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami, serem, jajkiem czy wędliną. Europejskie śniadania różnią się od siebie w zależności od kraju, odzwierciedlając lokalne tradycje. Oprócz Wielkiej Brytanii słynącej z jajek z bekonem, grzybami czy podsmażanej kiełbasy, w pozostałych krajach europejskich poranne posiłki najczęściej są lekkie i proste. W naszej szkole uczniowie edukacji wczesnoszkolnej zazwyczaj każdego dnia przynoszą na drugie śniadanie zdrową przekąskę. Dzisiaj włączając się w obchody w/w święta, jako Szkoła Promująca Zdrowie, wychowankowie klas I-III rekomendowali przestrzeganie zbilansowanej diety poprzez przygotowanie, a następnie degustowanie apetycznych kanapek.