Dzień Śniadania w klasach I – III

Codzienne spożywanie ŚNIADANIA jest częścią zdrowego stylu życia, sprzyja utrzymaniu
odpowiedniej masy ciała oraz dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Dzieci i młodzież w okresie dorastania i intensywnej nauki szczególnie potrzebują odpowiedniej ilości snu oraz zbilansowanej diety, zapewniającej niezbędną dawkę energii na dobry początek dnia. Pomijanie i zaniedbywanie porannego posiłku jest szkodliwe i niebezpieczne, ponieważ związane jest ze skłonnością do spożywania słodkich przekąsek o niskiej zawartości błonnika i wysokiej zawartości tłuszczu. Przygotowanie śniadania zajmuje zaledwie kilka minut!

Doskonale wiedzą o tym uczniowie klas I – III, którzy włączyli się w obchody przypadającego 24 kwietnia Europejskiego Dnia Śniadania i przyrządzili dla siebie zdrowe i apetycznie wyglądające kanapki. Mamy nadzieję, że zaakcentowany dzisiaj nawyk jedzenia pożywnego śniadania pozostanie na zawsze w świadomości młodych ludzi i przyczyni się do eliminowania z ich diety posiłków przeciążonych cukrem.